Categories: MELAKAPELANCONGAN

Taman Rekreasi One Krubong bakal bertaraf dunia

KRUBONG 16 Dis. – Taman Rekreasi One Krubong dilihat berpotensi menjadi pusat rekreasi bertaraf antarabangsa dengan mengekalkan ciri-ciri alam semulajadi yang terdapat di kawasan itu.

Exco Perindustrian, Perdagangan dan Pelaburan negeri, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen berkata, potensi itu dilihat mampu dicapai apabila terdapat kolam tadahan dan pemandangan semulajadi yang indah di kawasan itu.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paya Rumput berkata, tasik yang indah di kawasan One Krubong itu juga antara penyumbang ia diangkat ke taraf dunia pada masa akan datang.

“Dalam rangka lawatan ke Jepun baru-baru ini, saya melihat taman rekreasi di sana mempunyai fasiliti lengkap dengan teknologi canggih yang mampu menjadikan taman rekreasi itu sebagai satu tarikan baru.

“Di negeri ini, saya nampak One Krubong mampu diangkat menjadi satu taman rekreasi yang masih mengekalkan ciri-ciri semulajadi dengan trek joging dan akan dilengkapi dengan fasiliti lengkap sekali gus dilihat berpotensi menjadi pusat rekreasi bertaraf global,” katanya di sini baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Mohd Rafiq berkata, perbincangan bersama pihak Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah diadakan bagi membangunkan pusat rekreasi itu ke taraf antarabangsa seperti di Hyde Park, London dan Tokyo.

“Di taman rekreasi ini nanti bakal dibangunkan pelbagai mercu tanda yang akan menarik pelancong dalam dan luar untuk datang ke sini nanti.

“Pembinaan landskap yang menarik, pembinaan air pancut yang unik dan aktiviti berkuda antara yang direncanakan bagi menarik pelancong dan penduduk setempat untuk beriadah dan berekreasi di One Krubong ini,” katanya.

Taman Rekreasi One Krubong dirasmikan oleh Ketua Menteri, Adly Zahari dengan melepaskan itik di kolam sebagai simbolik perasmian pembukaan taman rekreasi itu baru-baru ini.

Admin MelakaKini

Leave a Comment
Share
Published by
Admin MelakaKini

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago