Categories: Antarabangsa

Sistem rawatan air Malaysia manfaat kem pelarian di Cox’s Bazar

COX’S BAZAR 6 Ogos – Sekurang-kurangnya 30,000 etnik Rohingya di kem pelarian yang terletak di kawasan Ukhia di sini akan menerima bekalan air terawat hasil inisiatif sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Malaysia.

Sistem rawatan air medan “SafeWhere” Pasukan Tindakan dan Bantuan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET) itu akan dipasang di lima lokasi, termasuk di kawasan Hospital Medan Malaysia (MFH).

Sistem yang dibangunkan dengan kerjasama Perkhidmatan Kesihatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) itu juga dipasang di kem pelarian mega Balukhali/Kutupalong yang menempatkan lebih 650,000 pelarian Rohingya dari Myanmar.

Koordinator IMARET, Dr Ahmad Munawwar Helmi Salim berkata, pemasangan sistem rawatan air yang dibangunkan sepenuhnya menggunakan kepakaran Malaysia itu, akan membantu komuniti pelarian untuk mendapatkan bekalan air terawat.

Katanya, bekalan air terawat adalah keperluan mendesak setelah petugas di sektor kesihatan, termasuk doktor sukarelawan IMARET mendapati banyak pelarian mengidap penyakit bawaan air kerana sumber air terawat terhad.

“Kita dapati banyak pelarian yang mengidap penyakit bawaan air dengan simptom cirit birit, muntah hinggalah dehidrasi. Memang banyak pihak bina telaga tiub di sini, tetapi ia hanyalah bekalan air bersih bukan air terawat.

“Kita harap pemasangan sistem SafeWhere akan membantu menangani masalah penyakit bawaan air dengan memastikan air yang mereka minum bukan hanya bersih, tetapi selamat,” katanya kepada penulis di kem pelarian Rohingya di Balukhali di sini.

Dr Ahmad Munawwar Helmi mengetuai misi IMARET SafeWhere tiba di Cox’s Bazar sejak Jumaat lalu. Misi kemanusiaan dianggotai enam petugas dan sukarelawan IMARET itu turut disertai Kol Dr Mohd Arshil Moideen dari Perkhidmatan Kesihatan ATM.

Krisis kebanjiran pelarian Rohingya dari Myanmar sejak Ogos tahun lalu menyaksikan lebih 700,000 pelarian baru masuk ke Bangladesh untuk berlindung dari operasi berdarah tentera Myanmar di wilayah Rakhine.

Kini terdapat lebih 1.2 juta pelarian Rohingya yang berada di kem-kem pelarian di selatan Bangladesh yang bersempadan dengan Myanmar.

Kebanjiran pelarian Rohingya dari Myanmar ke Bangladesh itu mendapat perhatian dunia termasuk di Malaysia yang menerima kesan buruk daripada konflik yang menguji hubungan negara-negara ASEAN sejak sekian lama.

Dr Mohd Arshil yang juga individu bertanggungjawab membangunkan sistem SafeWhere sejak 2011 bermula di Afghanistan berkata, sistem rawatan air SafeWhere amat mesra pengguna dan lestari.

“Ia merupakan penyelesaian rawatan air di lapangan yang kos efektif. Kalau kita tengok kes penyakit bawaan air juga boleh membawa maut, terutama kepada orang tua, ibu mengandung dan kanak-kanak kecil,” kata Dr Mohd Arshil yang juga penasihat teknikal IMARET dan hospital medan Malaysia.

Penghantaran sistem rawatan air itu ke kem pelarian Rohingya di Balukhali semalam turut disertai komander hospital medan Malaysia, Brig. Jen. Dr Adnan Abdullah.

Sistem rawatan air SafeWhere yang mula dipasang di kem pelarian Rohingya di kawasan Ukhia, Cox’s Bazar adalah hasil sumbangan Yayasan Hasanah dan rakyat Malaysia yang prihatin dalam isu pelarian etnik tidak bernegara itu. – BERNAMA

Admin MelakaKini

Leave a Comment
Share
Published by
Admin MelakaKini

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago