Selagi hayat dikandung badan

BUKIT KATIL 15 Jun – “Selagi apa yang mampu pada kita, kita beri secukupnya kerana kasih ibu yang menyusukan kita itu tidak mampu dibalas dengan pengorbanan diberikan,” kata seorang anak, Mohamad Lzis Awang, 27, di rumahnya, petang semalam.

Di dalam kesempitan kehidupan, Lzis bersama Isteri, Siti Halijah Mohd Yusof,23, telah ditempuh dugaan apabila terpaksa menjaga ibu dan kedua mertuanya yang keuzuran.

Keuzuran yang dihadapi itu membuatkan bapa mertua Lzis, Wahab Ismail,78, terlantar disebabkan lumpuh separuh badan manakala ibu mertuanya menghadapi cacat penglihatan.

“Ibu saya pula kini terpaksa bergantung kepada kerusi roda disebabkan kaki kanannya terpaksa dipotong akibat kencing manis.

“Malah, mak (mertua) juga turut menghidap penyakit sama dan dua tahun lepas pernah menjalani dua kali pembedahan di leher dan beberapa kali di mata.

“Walaupun mak juga menghidap darah tinggi dan tiga saluran jantungnya tersumbat, namun saya terpaksa membatalkan pembedahan itu disebabkan jaminan doktor mengatakan kondisi ibu yang sudah tua bakal membawa kesan kepada pembedahan itu,” katanya ketika ditemui MelakaKini di rumahnya, petang semalam.

Lzis yang tidak bekerja tetap itu masih mencari pekerjaan bagi menyara keluarga malah buat masa ini dia hanya menantikan penggilan dari temannya bagi membantu melakukan kerja-kerja membabitkan mengecat dan membersih rumah.

Sementara itu, Siti Halijah berkata, kekurangan itu tidak mematahkan semangatnya bersama suami dalam membesarkan seorang anak serta menjaga ibu bapanya malah perlu ikhlas dalam menjaga mereka.

“Ini juga merupakan cara saya membalas jasa Mak Ayah yang dahulu menjaga saya sejak tujuh hari sehingga hari ini (semalam).

“Biarpun pertalian sebenar bersama mak ayah hanyalah datuk saudara namun kasih yang dicurahkan sejak kecil sehingga saya dibesarkan itu tidak mampu dibayar sehingga kini,” katanya.

Pada masa sama, Ketua Menteri, Adly Zahari yang berkunjung ke rumah keluarga itu menerusi program Ziarah Kasih DUN Bukit katil berkata, beliau akan cuba menyelami dan menyelesaikan segala kesempitan yang dihadapi seperti keluarga itu.

Jelasnya, pihaknya akan mendapatkan maklum balas melalui permohonan bantuan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) bagi mengurangkan bebanan keluarga itu.

“Malah kita akan cuba dapatkan pekerjaan kepada mereka sekali gus pendapatan yang diterima itu sedikit sebanyak mampu menyara keluarga,”katanya.

Faiz Hasan

Leave a Comment
Share
Published by
Faiz Hasan

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago