Categories: Antarabangsa

Rusia gesa penyelesaian politik untuk konflik Syria

BEIRUT, 20 Jun – Utusan khas Presiden Rusia, Vladimir Putin bagi Syria pada Rabu berkata masanya telah tiba untuk semua pihak yang terlibat dalam konflik Syria membenarkan penyelesaian politik bagi menghentikan krisis itu, lapor agensi berita Turki Anadolu.

“Kami sedia bekerjasama dengan rakan-rakan Lubnan kami dalam konteks laluan Astana, dan kami bertekad untuk melakukan lebih banyak usaha dan menyelaras dengan rakan kongsi antarabangsa seperti Amerika Syarikat, Eropah dan negara-negara serantau,” kata Alexander Lavrentiev dalam satu sidang akhbar di Beirut susulan pertemuannya dengan Perdana Menteri Saad al-Hariri.

Beliau berkata penyelesaian politik adalah penting untuk mencapai keputusan konkrit di Syria.

“Kami juga membincangkan satu isu khusus yang membimbangkan Lubnan, iaitu berkaitan pelarian, dan bersetuju melakukan usaha yang lebih bersama bagi mempercepat kepulangan pelarian Syria ke tanah air mereka.

“Persetujuan bersama kami membolehkan kami mempercepat penyelesaian masalah ini kerana kehadiran pelarian dalam negara rakyat Syria menyebabkan masalah ini bertambah rumit,” katanya.

Kementerian Luar Lubnan turut mengeluarkan satu kenyataan yang menyebut bahawa Lavrentiev telah bertemu menteri luar negara itu, Gebran Bassil, dan membincangkan hubungan politik serta ekonomi antara Beirut dan Moscow.

Kenyataan itu menyebut kedua-dua pihak membincangkan situasi di Timur Tengah dan ketegangan antara negara-negara Teluk, dan berkata mereka memfokus kepada pembentukan satu jawatankuasa perlembagaan di Syria.

Syria telah terjerumus dalam kancah peperangan saudara yang sengit sejak awal 2011 apabila rejim Bashar al-Assad mengambil tindakan keras terhadap tunjuk perasaan pro-demokrasi.

Sejak itu, beratus-ratus ribu orang telah terbunuh dan lebih 10 juta lagi menjadi pelarian dalam negara, menurut para pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.- BERNAMA

Jangan terlepas berita terkini Negeri Melaka dengan Like dan Follow Facebook Page MelakaKini atau sertai dan lontarkan isu anda di Group MelakaKini untuk kami ketengahkan.

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago