Categories: PELANCONGAN

Pulau Koh Yao gamit rakyat Malaysia

WALAUPUN tidak terdapat pusat-pusat hiburan mahupun kompleks membeli-belah di Koh Yao, namun pulau kecil yang terletak di Laut Andaman itu mampu menarik kedatangan pelancong.

Masih terpelihara daripada aktiviti komersial, pulau itu menggamit ramai pelancong dari Malaysia serta kalangan pengunjung yang mahu mencari ketenangan dan menikmati makanan laut yang lazat.

Terletak di wilayah Satun, berhampiran sempadan Thailand-Malaysia, Koh Yao tidak disenaraikan sebagai destinasi pelancongan oleh pihak berkuasa Thailand. Pulau yang seluas 100 hektar itu hanya mempunyai 768 penduduk, kebanyakannya beragama Islam.

Koh Yao lebih dikenali sebagai Pulau Panjang (Koh Yao adalah Bahasa Thai yang bermaksud pulau panjang) dalam kalangan penduduk Perlis.

Memandangkan pulau itu berjiran dengan Perlis, ramai penduduk Koh Yao mempunyai saudara-mara yang tinggal di negeri yang terletak di utara Malaysia, jadi tidak hairanlah jika wujud hubungan baik antara masyarakat kedua-dua pihak selain faktor sejarah.

Ramai penduduk Koh Yao fasih berbahasa Melayu, jadi lebih mudah bagi rakyat Malaysia untuk berinteraksi apabila mengunjungi pulau itu.

PROGRAM USR UNIMAP

Pada Mac baru-baru ini, sekumpulan wartawan yang menjadi anggota Kelab Media Perlis (KEMPs) diundang oleh Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) untuk menyertai program Tanggungjawab Sosial Universiti (USR) di Koh Yao.

Antara aktiviti USR adalah menyampaikan sumbangan kepada empat orang asnaf pulau itu dan gotong-royong mengecat pagar sekolah Ban Koh Yao.

Mereka juga menyumbangkan peralatan sukan kepada sekolah berkenaan selain mengadakan kelas bimbingan pendidikan untuk para pelajar di sini.

Rombongan universiti dan wartawan itu juga menganjurkan beberapa aktiviti menyeronokkan dengan penduduk tempatan. Mereka merentas hutan, melawat telaga berusia 300 tahun, menanam pokok mangga spesies harum manis, menghadiri kenduri rakyat dan, tentu saja, memancing.

Hubungan akrab antara UniMAP yang terletak di Arau, Perlis, dengan penduduk Koh Yao bermula sejak universiti berkenaan mengadakan program USR di Pulau Panjang kira-kira lima tahun lepas.

Pengarah Unit Komunikasi Korporat UniMAP, Mustaffa Ismail berkata universiti itu memilih Koh Yao untuk menjalankan program tanggungjawab sosialnya kerana lokasinya yang strategik berhampiran Malaysia.

Setiap tahun, program USR UniMAP adalah menyampaikan sumbangan keperluan makanan kepada golongan memerlukan di pulau itu. Ia juga membantu menganjurkan kenduri rakyat, sukaneka, pertandingan futsal, merentas hutan, memancing dan ekspedisi memancing.

DARI SATUN KE KOH YAO

Perjalanan ke Koh Yao, bermula di Jeti Tammalang, Satun. Tammalang adalah pintu masuk utama ke pulau itu. Perkhidmatan bot disediakan oleh nelayan di jeti dan mengambil masa kira-kira 30 hingga 40 minit untuk sampai ke pulau.

Pelancong juga boleh menaiki bot atau feri dari Kuala Perlis atau Langkawi ke Tammalang dan perjalanan mengambil masa kira-kira 45 minit, sebelum menuju ke Koh Yao dengan bot lain.

Ketua Kampung Koh Yao, Che At Khun Pitak, 62, yang lebih dikenali sebagai Pak Salim berkata, majoriti penduduk Pulau Panjang mengamalkan budaya kerja secara bergotong-royong.

“Jika ada pengunjung datang dan bermalam di sini, kami pasti akan meraikan mereka dengan mengadakan kenduri rakyat agar mereka dapat menikmati makanan terkenal masyarakat Thai,” katanya.

Kebanyakan penduduk pulau itu terdiri daripada nelayan manakala sebilangan kecil mengusahakan tanah pertanian atau menjalankan perniagaan kecil-kecilan.

Kehidupan mereka mungkin sederhana namun masyarakat setempat sangat kaya dengan keramahan dan kemesraan.

“Kami menjalani kehidupan yang tenang di sini. Ramai rakyat Malaysia mengunjungi pulau itu pada hujung minggu dan musim cuti kerana mereka menyukai persekitaran damai di sini,” kata Pak Salim

PERIGI 300 TAHUN

Menurut Pak Salim, antara tarikan utama Koh Yao adalah perigi berusia 300 tahun yang menjadi sumber bekalan air untuk penduduk tempatan selama bertahun-tahun.

Beberapa tahun yang lepas, kerajaan Thai membina sistem bekalan air di pulau itu untuk menyediakan air bersih kepada rakyat.

“Jeti baharu juga dibina (di pulau) untuk kemudahan kami,” katanya sambil menambah bahawa kerajaan juga membina sebuah sekolah rendah dan membuka klinik yang menyediakan perkhidmatan perubatan percuma kepada penduduk pulau itu.

Koh Yao juga mempunyai masjid yang dibina dengan sumbangan daripada pelbagai pihak termasuk rakyat Malaysia.

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago