Categories: NASIONALSUKAN

PSM sokong usaha ISTAF bawa Sepak Takraw ke Sukan Olimpik

KUCHING, 12 Sept –  Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) menyokong penuh usaha berterusan Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (ISTAF) untuk membawa sukan tradisi itu ke temasya sukan paling berprestij, Sukan Olimpik.

Presidennya, Datuk Seri Ahmad Ismail berkata dengan perkembangan terbaharu yang menyaksikan sukan sepak takraw akan dipromosikan di dalam Olympic Channel, ia suatu langkah terbaik dalam perjalanan menuju kepada penyenaraian sukan itu di temasya yang berlangsung empat tahun sekali.

“PSM menaruh harapan tinggi untuk melihat sepak takraw menjadi salah satu sukan yang dipertandingkan di dalam Sukan Olimpik dan kami akan berganding bahu bersama ISTAF dalam menjayakan usaha ini.

“Untuk permulaan, perlunya penyenaraian sepak takraw di dalam Sukan Komanwel yang akan datang ini supaya boleh menjadi platform terbaik sebelum langkah seterusnya ke Sukan Olimpik,” katanya kepada Bernama.

Sepak Takraw telah dipertandingkan di dalam Sukan SEA pada 1965 manakala Sukan Asia pula pada 1990.

Sebelum ini Bernama melaporkan peluang untuk sukan sepak takraw disenaraikan dalam Sukan Olimpik semakin cerah apabila Olympic Channel memberikan lampu hijau untuk promosi sukan itu.

Olympic Channel merupakan destinasi media global utama yang mana peminat boleh merasai kuasa sukan dan keterujaan Sukan Olimpik sepanjang tahun dan ia boleh disaksikan di seluruh dunia di www.olympicchannel.com, 24 jam sehari, 365 hari setahun dalam 11 bahasa.

Dalam pada itu, Ahmad Ismail berkata banyak usaha yang perlu dipertingkat lagi untuk merealisasikan impian berkenaan antaranya ISTAF harus memastikan sepak takraw menjadi sukan yang diterima oleh seluruh dunia.

“Saya difahamkan untuk sesuatu sukan itu disenaraikan di dalam Sukan Olimpik, antara syaratnya ialah sukan berkenaan perlu merentasi lima benua dan sekurang-kurangnya 70 negara bermain secara aktif,” katanya.

Selain sepak takraw, lima persatuan sukan yang turut di senaraikan di dalam Olympic Channel yang diiktiraf Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) ialah Persekutuan Catur Antarabangsa (FIDE), Persekutuan Ice Stock Sport Antarabangsa (IFI), Persekutuan Menyelamat Nyawa Antarabangsa (ILS), Persekutuan Perahu Naga Antarabangsa (IDBF), dan Persekutuan Gusti Lengan Dunia (WAF).- BERNAMA

SERTAI Group FB MelakaKini. LIKE/Follow FB Page MelakaKini. Jangan terlepas berita Negeri Melaka!.

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 day ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

2 months ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

2 months ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

2 months ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

2 months ago