Categories: NASIONAL

Perubahan iklim, kemajuan digital antara cabaran utama dalam mencapai SDG – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR, 6 Nov. – Teknologi digital akan memainkan peranan penting dalam pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), walaupun inovasi kemungkinan besar akan menjejaskan kemajuan dalam kedua-duanya  secara positif dan negatif.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata penerapan teknologi baharu dilihat penting dalam mencapai SDG, memandangkan keperluan untuk mempercepatkan kemajuan untuk memenuhi matlamat menjelang 2030.

Bagaimanapun, karena teknologi baharu biasanya tidak tersedia bagi populasi yang terpinggirkan, ini akan menjadi satu cabaran utama untuk memastikan tidak ada yang ketinggalan, karena inovasi baharu sering memburukkan lagi pembahagian yang ada di masyarakat antara mereka yang dapat memperoleh keuntungan, dan mereka yang tertinggal, ” katanya ketika merasmikan Sidang Kemuncak Sasaran Pembangunan Mampan Malaysia (SDG) 2019 di sini hari ini.

Turut hadir Penyelaras Residen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Malaysia Stefan Priesner.

Sidang Kemuncak, yang membawa tema Percepatan Kemajuan pada SDGs: Keseluruhan Pendekatan Negara, akan menyumbangkan idea dan strategi untuk menggerakkan Agenda 2030 untuk Pembangunan Mampan ke hadapan dan memperkasakan perkongsian melalui pendekatan seluruh negara dalam mencapai SDG.

Di samping itu, beliau berkata dengan kepantasan  inovasi semasa, pendekatan yang penuh perhatian diperlukan kerana banyak peluang dan risiko masih belum diketahui tetapi boleh berlaku dengan pantas tanpa pengawal selia dapat bertindak balas dengan tepat pada masanya.

Mengenai perubahan iklim, Dr Mahathir menegaskan kebimbangan berkaitan dengan empat bidang utama, iaitu kemusnahan sumber hutan, laut dan sumber air tawar; peningkatan kejadian hidro-meteorologi dan geomorfologi tertentu; penurunan dalam kapasiti pengeluaran makanan dan sistem ekonomi yang dipacu oleh alam sekitar.

Beliau juga menekankan terhadap isu-isu keadilan etika seperti pergerakan dan penghijrahan yang disebabkan oleh alam sekitar, kekurangan dan rezeki daripada aktiviti kehidupan tertentu, dan keselamatan dan kesejahteraan masyarakat yang lebih terpinggirkan.

Oleh itu, dalam bergerak ke hadapan dengan SDG, kerumitan sosial dalam  menyelesaikan masalah pembangunan mampan akan memerlukan tindakan yang diselaraskan oleh pelbagai pihak berkepentingan yang termasuk agensi-agensi kerajaan di pelbagai peringkat kerajaan, pertubuhan bukan keuntungan, sektor swasta, akademik, masyarakat sivil yang teratur dan individu.

Bagi Malaysia, sejajar dengan visi Berkongsi Kemakmuran , beliau berkata negara ini  akan memberi tumpuan kepada pembaharuan tadbir berdasarkan dua prinsip teras, iaitu integriti dan tadbir urus yang baik.

Perdana menteri juga berkata sejumlah besar pembiayaan diperlukan untuk mencapai SDG global yang bercita-cita tinggi, termasuk kemiskinan, meningkatkan kesihatan global, memastikan pendidikan sejagat, dan mengurangkan perubahan iklim menjelang 2030.

“Beban kewangan yang dijangka melebihi kemampuan kerajaan, dan tidak dapat dipenuhi secara rasmi oleh bantuan pembangunan. Peranan sektor swasta, serta pasaran kewangan yang dikemaskini, adalah penting, “katanya.

Oleh itu, katanya Agenda 2030 adalah kunci kolektif Malaysia untuk membuka peluang dalam menghadapi cabaran tersebut dan mendesak semua pihak untuk bekerjasama dengan kerajaan dalam merealisasikan agenda itu

Sementara itu, Priesner dalam ucapan alu-aluannya berkata Malaysia telah melakukan banyak perkara yang betul dalam laluan pembangunannya, termasuk rekod pencapaian kemiskinan dan memupuk akses yang lebih baik kepada perkhidmatan awam.

“Malaysia juga telah bermula  awal berhubung  Agenda 2030, membina SDG ke dalam perancangan, mewujudkan dasar dan memasukkannya ke dalam peruntukan belanjawan. – BERNAMA

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria
Tags: utama

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago