Categories: Aduan RakyatMELAKA

Penduduk lega kerajaan negeri bina tembok penahan ombak

TANJUNG BIDARA 6 Jan. – Penduduk Kampung Balik Batu, di sini yang terjejas akibat hakisan laut yang mengancam kediaman mereka menarik nafas lega apabila Kerajaan Melaka membantu menyediakan peruntukan membina tembok penahan ombak.

Seramai 30 orang daripada lima keluarga yang kediaman mereka terlalu hampir dengan pantai berterima kasih kepada kerajaan negeri selepas melantik kontraktor membina tembok penahan ombak bagi menghalang hakisan merebak.

Kontraktor yang dilantik oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) itu memulakan projek itu dua minggu lalu dan dijangka menyiapkannya tidak lama lagi.

Penduduk, Roslan Daud, 66, berkata, masalah hakisan yang bermula pada Ogos tahun lalu amat membimbangkan mereka apabila dinding dapur salah sebuah rumah jirannya Azlan Idris, 59, semakin terhakis.

“Kami amat bimbang kediaman kami runtuh dipukul ombak besar dan hakisan pantai yang semakin melebar sejak Ogos lalu tetapi alhamdulillah, kerajaan negeri amat prihatin terhadap nasib kami.

“Kami amat bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada kerajaan negeri di bawah kepimpinan Yang Amat Berhormat Adly Zahari yang bertindak segera menyediakan peruntukan membina tembok itu,” katanya ketika ditemui di kampung berkenaan baru-baru ini.

Azlan berkata, ombak besar yang diburukkan lagi dengan faktor air pasang besar menyebabkan dapur kediamannya rosak teruk pada September lalu hingga menyebabkan beliau dan anggota keluarganya terpaksa membina benteng daripada guni pasir.

Bagaimanapun, binaan itu tidak mampu menahan ombak besar dan hakisan daripada terus mengancam kediamannya menjelang Oktober lalu.

Sementara itu, Pengarah JPS Melaka, Abdul Hakim Hamzah berkata, projek itu dilaksanakan melalui sebut harga RM396,660 dengan tempoh menyiapkannya selama empat minggu.

Panjang tembok itu ialah 115 meter dan tidak membabitkan kerja membina benteng pemecah ombak atau ‘groyne’ yang menganjur dari pantai ke dalam laut,” katanya.

Yusri Sahat

Leave a Comment
Share
Published by
Yusri Sahat

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

5 months ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

7 months ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

7 months ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

7 months ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

7 months ago