Ohh ULAM, NO.3 tu sedap weh..

Ohh ULAM, NO.3 tu sedap weh..

Pekena pulak dengan sambal belacan & nasi panas, alangkah nikmatnya...

ULAM… Agak-agak generasi masa kini tau tak ulam tu apa? Dulu-dulu ulam memang terkenal dalam kalangan nenek moyang kita. Bukan saja mudah didapati di mana-mana, tetapi ulam mempunyai khasiat tersendiri untuk kesihatan. Bahkan ada petua mengatakan kalau rajin makan ulam, kita akan awet muda. Ulam ni pula banyak jenis sebenarnya. Admin senaraikan beberapa ulam yang popular.

 

1. JANTUNG PISANG


Tak susah pun nak dapatkan jantung pisang ni. Walaupun namanya jantung tetapi ia berada di luar, bukan di dalam pokok pisang. Dikatakan jantung pisang boleh membantu mengelakkan sembelit. Pelbagai menu boleh disediakan antaranya direbus, masak lemak atau kerabu.

 

2. ULAM RAJA


Yang ni mudah didapati di kampung-kampung. Nak makan pun senang, hanya basuh dan boleh dimakan mentah. Ibu dalam pantang digalakkan makan ulam raja sebab banyak khasiatnya.

 

3. PETAI


Antara kegemaran ramai, rasanya petai budak-budak muda pun ada yang suka makan walaupun baunya kurang menyenangkan. Khasiatnya pula sangat banyak dan antara menu paling best boleh dimasak seperti sambal tumis petai.

 

4. CEKUR


Pucuk dan daunnya semua boleh dimakan dan tinggi khasiat. Ulam kegemaran orang Jawa dan sering juga digunakan ibu sedang berpantang untuk kecutkan rahim dan membuang angin. Selain rangup, cekur juga memberi aroma harum pada masakan.

 

5. PEGAGA


Pegaga boleh dimakan begitu sahaja bersama sambal, dibuat jus atau dijadikan kerabu. Amalan meminum air rebusan pegaga pula dikatakan boleh menaikkan seri wajah dan ia sangat baik bagi wanita.

 

6. JERING

Bau dan rasanya mungkin menyebabkan ramai yang kurang menggemari jering berbanding petai. Tetapi jering banyak khasiatnya kepada kesihatan dan sangat baik membantu mengawal kadar gula dalam darah, kurangkan masalah anemia dan reput tulang.

CATEGORIES
TAGS