Categories: Ketua MenteriMELAKA

Kebajikan & keadilan tarik masyarakat luar kenali Islam

AYER KEROH 20 Mei – Keutamaan aspek dakwah meliputi kebajikan dan keadilan berperanan dan menjadi tarikan penting kepada masyarakat untuk mengenali Islam dengan lebih dekat.

Ketua Menteri, Adly Zahari berkata, proses dakwah meliputi kepelbagaiannya malah ia merupakan perkara utama dalam perkenalkan Islam dan merupakan satu cara hidup bercirikan akhlak terbaik.

Katanya, pendekatan dalam memberikan maklumat berkaitan agama Islam merupakan penekanan penting dalam berdakwah malah pada masa sama umat Islam perlu menunjukkan pekerti yang baik.

“Seperti di masjid sebenarnya ia berperanan dalam berdakwah kepada bangsa lain yang bukan saja dijadikan sebagai institusi ibadah.

“Di negeri ini mengalu-alukan program sempena sambutan Ramadan seperti contoh Majlis Berbuka Puasa mahupun Program Sumbangan yang melibatkan dengan masyarakat bukan Islam.

“Melalui pendekatan ini mereka juga akan menerima bantuan daripada masjid kepada mereka yang kurang kemampuan malah memerlukan bantuan.

“Perkara ini merupakan aspek-aspek penting kerana dalam Islam itu tidak merangkumi pada batas bangsa mahupun agama terhadap kebajikan dan keadilan itu kerana ia meliputi keseluruhan kepada masyarakat.

“Penekanan ini perlu ditumpukan di setiap masjid di negeri ini supaya ia boleh dilawati masyarakat dengan mengimarahkan masjid malah pada masa sama dakwah Islam itu boleh dikembangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Iftar Amal Perdana Hidayah Center Melaka (HCF) 2019 di Dewan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, malam tadi.

Dalam pada itu, menurut beliau, sebagai negeri pelancongan tersohor penekanan dalam mengimarahkan masjid penting bagi menarik masyarakat bukan Islam termasuk pelancong asing dalam menghayati keindahan Islam yang menekankan nilai-nilai murni.

“Kerajaan negeri melalui Balai Islam Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) akan cuba perbaiki kaedah urusan dan cara dakwah ini dari semasa ke semasa.

“Cara berdakwah dalam penggunaan bahasa penting dan perlu dilaksanakan dengan bahasa ibunda mereka agar ia lebih mudah dengan kefahaman yang mereka ada sendiri.

“Penyampaian mesej Islam menggunakan bahasa sendiri mampu menyampaikan mesej terbaik khususnya terhadap saudara baharu dan konsep ini telah dimainkan HCF dan merupakan satu kaedah yang perlu kita contohi,” katanya.

Faiz Hasan

Leave a Comment
Share
Published by
Faiz Hasan

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago