Categories: JENAYAHMELAKA

Hina agama Islam: Penganggur dipenjara tiga bulan

AYER KEROH 27 Feb. – Padah menghina agama Islam, Allah dan Nabi Muhammad SAW, seorang penganggur dipenjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh di sini, hari ini.

Majistret Teoh Shu Yee menjatuhkan hukuman itu terhadap tertuduh Muhammad Shaffik Amat Zairudin, 26, selepas tertuduh mengaku bersalah sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa mahkamah.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa menghantar komunikasi yang mengandungi kata- kata kesat dan penghinaan terhadap Allah, Islam dan juga Nabi Muhammad SAW kepada kenalan wanitanya yang berusia 24 tahun menggunakan telefon bimbit.

Tindakan itu dilakukan dengan niat untuk melukakan perasaan agama yang dianuti oleh wanita terbabit dan juga abangnya yang berusia 28 tahun.

Perbuatan itu dilakukan tertuduh di Taman Bertam Jaya, Cheng, di sini, pada jam kira- kira 11 pagi, pada 15 Februari 2020.

Justeru, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Mengikut fakta kes, abang kepada wanita berkenaan telah memeriksa perbualan di aplikasi WhatsApp antara adiknya dan tertuduh yang kemudiannya mendapati lelaki terbabit menghantar pelbagai mesej penghinaan terhadap agama Islam selain menghantar gambar kaki sedang memijak surah Yassin.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu dengan alasan tindakan itu dibuat kerana tertekan selain dia sudah bertaubat.

Prosiding pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal mencadangkan kepada mahkamah agar hukuman setimpal berbentuk pengajaran dikenakan dengan alasan perbuatan dibuat tertuduh adalah serius dan tidak menjaga sensitiviti agama.

“Tertekan bukan alasan untuk tertuduh berkelakuan sedemikian ,” katanya.

Selepas mendengar hujah kedua-dua pihak mahkamah kemudian memerintahkan tertuduh dipenjara tiga bulan dari tarikh dia dijatuhi hukuman (hari ini).

Nur Saliawati Salberi

Leave a Comment
Share
Published by
Nur Saliawati Salberi

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago