FAM pertimbang kemuka rayuan berhubung denda FIFA

KUALA LUMPUR, 9 Jan. – Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM)  tidak menolak kemungkinan akan membuat rayuan berhubung denda sebanyak 50,000 Swiss Francs (RM209,952) yang dikenakan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) susulan insiden kekecohan penonton sewaktu aksi pusingan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di antara Malaysia dan Indonesia di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 19 Nov lalu.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam berkata, badan induk berkenaan telah menerima sepucuk surat berhubung denda berkenaan pada minggu lepas, dan sudah menghantar surat maklum balas kepada FIFA untuk memperincikan jenis kesalahan berkenaan.

“Kita akan membayar denda berkenaan, namun kita meminta FIFA untuk memperincikan kesalahan tersebut dengan lebih lanjut.Sekiranya kita merasakan ada keperluan untuk merayu, kita akan membuat rayuan, namun kita akan menunggu perincian jenis kesalahan berkenaan terlebih dahulu,” katanya kepada Bernama, hari ini.

Perlawanan Malaysia dan Indonesia pada 19 Nov lalu, dicemari dengan insiden berbalas balingan suar dan botol air di antara kedua-dua penyokong, dan 41 penyokong termasuk 14 penyokong Indonesia dilaporkan ditahan pihak polis selepas perlawanan berkenaan tamat.Malaysia menang 2-0 pada perlawanan berkenaan.

Sebuah akhbar tempatan  baru-baru ini, dilaporkan sebagai berkata bahawa FIFA memutuskan untuk mendenda FAM sebanyak 50,000 Swiss Franc selepas didapati bersalah melanggar artikel 16 dan 26 Kod Tatatertib FIFA  sebanyak tiga kali.

FIFA sebelum ini dilaporkan telah memberi amaran kepada FAM susulan insiden kekecohan penonton sewaktu aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di antara Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 10 Sept lalu.

Badan induk bola sepak dunia itu turut memberi amaran kepada FAM susulan kegagalan pengendali skuad Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe menghadiri sidang media pasca perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di antara Malaysia dan Vietnam di Hanoi pada 10 Okt lalu yang merupakan kesalahan di bawah artikel 26 Kod Tatatertib FIFA (kegagalan mematuhi kewajipan media) .

Malaysia tewas, masing-masing dengan keputusan 1-2 kepada UAE dan 0-1 kepada Vietnam.- BERNAMA

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 month ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

4 months ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

4 months ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

4 months ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

4 months ago