Categories: ISUNASIONAL

Caj Kolej Kediaman Pelajar Diploma UiTM dilaksana sejak 2014 – Naib Canselor

SHAH ALAM, 13 Ogos – Universiti Teknologi Mara (UiTM) menyatakan caj bayaran kolej kediaman yang dikenakan ke atas pelajar diploma institusi tersebut untuk semester Sept ini sebenarnya telah dilaksanakan sejak tahun 2014 lagi.

Naib Canselor UiTM Prof Emeritus Ir Dr Mohd Azraai Kassim berkata caj berkenaan dikenakan kepada pelajar diploma susulan perbincangan serta kajian terperinci oleh pihak universiti selepas bayaran kolej kediaman diperkenalkan ke atas pelajar ijazah sarjana muda sejak Dis 2005.

Beliau berkata pengenaan caj kolej kediaman itu adalah berikutan peruntukan kerajaan kepada UiTM telah dipotong hampir RM500 juta bermula tahun 2017.

Semalam, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam hantaran laman Facebooknya mendakwa pelajar diploma UiTM terpaksa membayar caj kolej kediaman mengikut kategori mulai semester Sept ini sedangkan fasiliti itu ditawar secara percuma semasa pentadbirannya.

Mohd Azraai berkata kadar bayaran (bagi kolej kediaman) yang akan dikenakan adalah sebanyak RM2, RM3 dan RM4 sehari bergantung kepada jenis bilik mengikut pilihan para pelajar.

“Namun begitu, pihak universiti sedia maklum terdapat segelintir pelajar UiTM yang datang daripada keluarga kurang berkemampuan. Oleh yang demikian, terdapat beberapa kelompok pelajar yang telah dikenal pasti dan akan diberikan pengecualian bayaran,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jelas Mohd Azraai, pengecualian bayaran itu akan diberikan kepada pelajar daripada keluarga berpendapatan bawah RM2,500 sebulan dengan tanggungan yang ramai; pelajar yang menjadi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP); pelajar yang menjadi Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPK); pelajar badan beruniform; pelajar sukan yang mewakili negara dan diiktiraf oleh Kementerian Belia dan Sukan selain pelajar daripada kelab atau persatuan yang cemerlang serta mewakili negara dan memenangi pertandingan di peringkat antarabangsa.

Justeru katanya, keputusan mengenakan caj tersebut dibuat bagi menampung perbelanjaan penyelenggaraan selain penambah baikan kemudahan kolej serta fasiliti pengajaran dan pembelajaran yang ada telah berusia lebih 60 tahun.

Selain itu kata beliau, pihak pengurusan universiti tersebut juga perlu sentiasa menaiktaraf kemudahan supaya seiring dengan keperluan para pelajar masa kini terutamanya di semua 35 kampus UiTM di seluruh negara.

Bagaimanapun katanya, UiTM giat menjalankan transformasi berterusan dan meningkatkan mutu penyampaian menyeluruh melalui inisiatif strategik bagi mencapai aspirasi untuk menjadi universiti premier bertaraf antarabangsa.

“Pihak pengurusan universiti amat menghargai keprihatinan orang ramai terutamanya daripada alumni UiTM serta menghargai dan mengalu-alukan segala bentuk sokongan, maklum balas selain cadangan untuk kebaikan bersama,” katanya.

Semalam, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam hantaran laman Facebooknya mendakwa pelajar diploma UiTM terpaksa membayar caj kolej kediaman mengikut kategori mulai semester Sept ini sedangkan fasiliti itu ditawar secara percuma semasa pentadbirannya.- BERNAMA

SERTAI Group FB MelakaKini. LIKE/Follow FB Page MelakaKini. Jangan terlepas berita Negeri Melaka!.

Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Leave a Comment
Share
Published by
Mohd Hamzatul Akmar Md Zakaria

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago