Categories: NASIONALSUKAN

Azizulhasni raih gangsa di kejohanan dunia 2020

KUALA LUMPUR 28 Feb – Jaguh berbasikal trek negara, Mohd Azizulhasni Awang terus mengharumkan nama negara apabila memenangi pingat gangsa dalam final acara keirin pada Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Berlin, Jerman, hari ini.

Dalam aksi berlangsung di The Velodrom, Berlin, awal pagi tadi, pelumba kelahiran Dungun itu, berada di kedudukan terbaik untuk meraih pingat emas atau perak namun kemaraannya itu disekat dengan pergeseran dengan pelumba Britain, Jack Carlin.

Pingat emas menjadi milik pelumba Belanda, Harrie Levreysen yang menjadi pelumba pertama melintasi garisan penamat dengan catatan masa 9.861 saat, diikuti pelumba Jepun, Yuta Wakimoto.

Menceritakan mengenai perlumbaannya hari ini, Azizulhasni, yang diberi jolokan The Pocket Rocketman, berkata beliau diberikan tiga kali undian paling hadapan semasa perlumbaan bermula, namun secara taktikal ia tidak menyebelahi kayuhannya.

“Pada final, perancangan awal saya dan pasukan adalah untuk mendapatkan posisi terbaik sebelum pecutan bermula tetapi semua pelumba menunggu di belakang. Apabila perlumbaan memasuki pusingan kedua terakhir, saya cuba memecut apabila melihat ada pergerakan daripada belakang.

“Namun saya terkepung dan selepas itu berhimpit pula dengan pelumba dari Britian (Jack Carlin) yang merencatkan kayuhan saya ketika itu. Saya melihat ada dua pelumba telah berada di hadapan dan saya cuba mengejar, menunggu waktu yang sesuai untuk memintas.

“Malangnya, saya sekali lagi dihimpit pada selekoh terakhir apabila cuba memotong dan saya terpaksa akur dengan pingat gangsa. Saya bersyukur dengan pencapaian gangsa,” katanya dipetik dalam Instagram @azizulhasniawang.

Kemenangan tersebut merupakan pingat keenam Azizulhasni pada Kejohanan Trek Dunia di mana beliau mencipta sejarah meraih pingat emas di Hong Kong pada edisi 2017 dalam acara keirin.

Beliau meraih pingat perak di kejohanan itu di Poland pada 2009 dalam acara pecut, dan mengulanginya pada tahun seterusnya di Copenhagen, Denmark dalam acara keirin.

Azizulhasni juga meraih pingat gangsa di Paris pada 2015 dan edisi 2016 di London dalam acara keirin.

— BERNAMA

Yusri Sahat

Leave a Comment
Share
Published by
Yusri Sahat

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

1 year ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago