Categories: MELAKA

ADUN Kota Laksamana hargai hero tidak didendang

BANDARAYA MELAKA 14 Jan. – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Laksamana, Low Chee Leong menyantuni, malah menghargai peranan dan tanggungjawab diberikan pekerja pembersihan di negeri ini.

Menurutnya, sumbangan pekerja pembersihan SWM Environment Sdn Bhd (SWM Environment) di negeri ini seharusnya dihargai ,malah masyarakat perlu menaruh rasa hormat ke atas pekerja berkenaan.

Katanya, tanggungjawab dalam menjaga kebersihan terutama di kawasan pelancongan itu merupakan jasa yang tidak ternilai malah golongan itu terpaksa bekerja seawal jam 5 pagi bagi memastikan kebersihan terjamin.

“Mereka perlu membersihkan kawasan utama daripada kekotoran sampah seawal pagi malah perlu menyiapkannya sebelum jam 8 pagi sebelum kawasan utama didatangi pelancong.

“Saya amat menghargai jasa dan pengorbanan mereka kerana menjaga kebersihan di kawasan Kota Laksamana terutama di kawasan yang diiktiraf Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadir Majlis Makan Tengah Hari bersama Pekerja Pembersihan Jalan Jonker, di sini tempoh hari.

Turut hadir, Ahli Majlis, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Tan Chin Gwan dan Penyelia Pembersihan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Laksamana, Mohd Khir Abd Mokhtar.

Dalam pada itu, beliau menyarankan agar orang ramai perlu menjaga kebersihan di negeri ini ke arah melahirkan sebagai sebuah negeri hijau.

“Orang ramai termasuk pelancong perlu menerapkan amalan menjaga kebersihan dan sampah dipelihara malah ia seiring dengan hasrat kerajaan negeri bagi menjadikan Melaka sebagai negeri yang bersih selaras dengan perlaksanaan #IniRumahKita,” katanya.

Faiz Hasan

Leave a Comment
Share
Published by
Faiz Hasan

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

8 months ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

10 months ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

10 months ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

10 months ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

10 months ago