Categories: KebajikanMELAKA

4 kali gagal mohon rumah PPRT, akhirnya dapat Rumah Peduli

Din Ahmad

MASJID TANAH 8 Jan. – Sepasang suami isteri yang bergantung rezeki hanya kepada hasil jualan burger menyifatkan Rumah Peduli yang dibina kerajaan negeri secara percuma untuk mereka sebagai rezeki anak kelima.

Asmani Aziz, 41, dan Kamsiah Abdul Majid, 30, bersyukur apabila anak kelima yang masih dalam kandungan Kamsiah membawa rezeki untuk mereka apabila dianugerahi rumah tiga bilik berkeluasan 10×6 meter persegi bernilai kira-kira RM37,000.

Kandungan berusia lima bulan itu ternyata membawa tuah untuk mereka selepas empat permohonan untuk mendapatkan rumah di bawah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) semasa pentadbiran kerajaan terdahulu, tidak mendapat maklum balas positif.

Asmani memohon mendapatkan Rumah Peduli ketika menghadiri program Hari Bertemu Rakyat bersama Ketua Menteri, Adly Zahari pertengahan tahun ini sebelum mengemukakan permohonan secara formal kepada Jawatankuasa dan Penyelarasan Dewan Undangan Negeri (JAPERUN) Tanjung Bidara.

“Alhamdulillah, rumah itu siap minggu lalu selepas dibina hanya dalam tempoh 43 hari dan ia menyediakan kehidupan lebih selesa untuk kami sekeluarga berbanding terpaksa menyewa rumah sebelum ini.

“Tanah ini adalah anugerah ibu saya, Masitah Ghani, 65, dan selain bangunan rumah, kontraktor turut membina longkang di sekeliling rumah hingga ke parit di belakang rumah,” katanya ketika ditemui pada program penyerahan dokumen pembinaan Rumah Peduli di Kampung Jeram, di sini baru-baru ini.

Dokumen itu diserahkan Jurutera Bangunan Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah Alor Gajah, Ernie Munyati Ulmi kepada Ketua Penolong Setiausaha Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Shaifulfazlee Mohamad.

Hadir sama, Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara, Datuk Halim Bachik; Penghulu DUN Tanjung Bidara, Aszahari Razak dan Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Jeram, Adenan Mohamad.

Sementara itu Halim berkata, rumah berkenaan adalah yang pertama seumpamanya disiapkan dalam DUN Tanjung Bidara dan dijangka beberapa lagi akan disiapkan tahun hadapan.

Katanya, ia adalah bukti komitmen kerajaan negeri untuk menyediakan kediaman selesa dan berkualiti tinggi untuk anggota komuniti terutama mereka yang berpendapatan rendah di negeri ini.

Yusri Sahat

Leave a Comment
Share
Published by
Yusri Sahat

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

5 months ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

7 months ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

7 months ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

7 months ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

7 months ago