Categories: NASIONAL

2,380 Murid Terlibat HFMD

PUTRAJAYA 6 Ogos – Seramai 2,380 murid daripada 950 sekolah terlibat dengan penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) sehingga semalam (5 Ogos), menurut Kementerian Pendidikan.

Kementerian Pendidikan dalam kenyataan hari ini berkata, sebanyak 149 kelas biasa, 65 kelas prasekolah dan lima sekolah telah diarah tutup oleh pihak Kementerian Kesihatan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) bagi tempoh yang sama.

“Mana-mana sekolah atau kelas yang terlibat dengan arahan penutupan sekolah di bawah akta tersebut hendaklah mematuhinya serta mengambil tindakan dengan seberapa segera dengan melarang murid-murid hadir ke sekolah,” kata kementerian itu.

Kementerian Pendidikan berkata pengetua dan guru besar yang terlibat hendaklah memaklumkan kepada Pengarah Pendidikan Negeri dan Pegawai Pendidikan Daerah dengan kadar segera akan notis penutupan tersebut.

“Guru-guru dan kakitangan sekolah juga hendaklah diarahkan melaporkan diri di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan menjalankan tugas seperti diarahkan PPD berkenaan,” katanya.

Kementerian Pendidikan turut memberi peringatan bahawa semua pengetua dan guru besar supaya mengambil langkah-langkah perlu dengan memberi nasihat kepada murid agar sentiasa menjaga dan mengamalkan kebersihan walau di mana mereka berada.

“Pihak sekolah juga hendaklah menghubungi terus pejabat kesihatan daerah, hospital atau klinik berdekatan dengan kadar segera sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit tersebut terhadap murid-murid di sekolah serta memaklumkan kepada ibu bapa atau penjaga murid,” kata kementerian itu.

Kementerian Pendidikan berkata ibu bapa dan penjaga hendaklah merujuk terus ke hospital atau klinik berdekatan sekiranya terdapat tanda penyakit HFMD terhadap anak jagaan mereka.

HFMD disebabkan jangkitan virus khasnya daripada jenis Coxsackie A16 dan Enterovirus 71 (EV71) dan virus itu merebak melalui sentuhan dengan air liur, cecair lepuh dan najis pesakit.

Gejala penyakit tersebut adalah demam, ruam (maculopapular dan vesicles) di tapak tangan, kaki dan ulser di mulut dan lidah, serta gejala dan tanda-tanda jangkitan saluran pernafasan atas (URTI).

Admin MelakaKini

Leave a Comment
Share
Published by
Admin MelakaKini

Recent Posts

Hantar tulisan anda dan kami bayar!

Kami mencari penulis sambilan dan tetap di MelakaKini.my. Sekiranya tulisan anda dikeluarkan, kami akan bayar…

12 months ago

Hidup di laut jauhkan nelayan dari ancaman Covid-19

TANJUNG BIDARA 19 Mac - Nelayan adalah antara golongan dikatakan menghadapi risiko rendah untuk diserang…

1 year ago

COVID-19: 32 kes baharu di Singapura, jumlah terkini 345, 124 pulih

SINGAPURA 20 Mac -- Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) melaporkan sebanyak 24 kes import dan lapan…

1 year ago

Tiada rakyat Melaka meninggal dunia akibat Covid-19: Exco Kesihatan

AYER KEROH 20 Mac - Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Rahmad Mariman menafikan dakwaan…

1 year ago

ATM nafi atur gerak aset tentera untuk ambil alih negara

KUALA LUMPUR 20 Mac -- Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang menjelaskan…

1 year ago